joi, 29 iulie 2010

Casa pasiva - Conceptul

PassivHaus / CASE PASIVE - mai mult o metoda decat un sistem de constuctii

CASE PASIVE sunt acele case care asigura un climat interior comfortabil si vara si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire.
Pentru a fi posibil, necesarul anual pentru incalzirea cladirii trebuie sa nu depaseasca 15 kWh/(mp*an). Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie - un sistem care este necesar in orice caz.

Un standard european poarta denumirea de PASSIVE HOUSE (CASA PASIVA) deoarece energia pasiva a radiatiilor solare captata din exterior si furnizata apoi ca energie calorica de unele dispozitive si de ocupantii casei, sunt suficiente pentru a pastra casa la o temperatura de interior comfortabila in anotimpul rece. O componenta a conceptului de CASE PASIVE este faptul ca tehnologiile eficiente sunt folosite pentru a minimiza consumul de energie din alte surse (in mod deosebit - energia electrica pentru aparatele din gospodarie). Obiectivul este de a pastra un consum total combinat de caldura, apa calda si energia electrica, sub 120 kWh/(mp*year).

Criteriile pentru CASE PASIVE:

Forma compacta si buna termoizolare: Toate componentele “carcasei” exterioare ale cladirii sunt izolate termic pentru a atinge o valoare U (coeficient de transfer termic) mai mica sau egala cu 0,15 W/(m²K).
Consumul de energie Consum anual pentru incalzire ≤ 15kWh / m².

Consum anual pentru incalzire si ACM ≤ 42kWh / m².

Consum anual de energie primara (caldura, ACM, electricitate) ≤ 120kWh / m².
Orientare catre sud si fara umbrire: Utilizarea pasiva a energiei solare este un factor semnificativ in Arhitectura Solar-Pasiva.
Ferestre cu geamuri si tamplarie eficiente energetic: Ferestrele (geamuri si tamplaria, impreuna) ar trebui sa aiba o valoare U mai mica sau egala cu 0,80 W/(m²K), cu un factor de transmisie termica solara (g) de minim 50%.
Anvelopa termica si inchidere ermetica a cladirii: “Scurgerile” de aer prin imbinarile nesigilate etans trebuie sa fie mai mici de 0,6 ori volumul casei pe ora.
Sistem de preincalzire pasiva a aerului proaspat: Aer proaspat poate fi adus in cladire prin folosirea de tubulatura ingropata in pamant care schimba caldura cu solul. Acest sistem preincalzeste aerul proaspat la o temperatura de peste 5°C, chiar si in zilele reci de iarna.
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura cu randament crescut: Cea mai mare parte din caldura aerului viciat este transferata aerului proaspat prin sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura (cu un randament de recuperare a caldurii de peste 80%). Rata de reimprospatarea aerului: 30m³/h de persoana.
Sistem solar pentru apa calda menajera: Colectoarele solare sau pompele de caldura furnizeaza energie pentru apa calda menajera dar si pentru incalzire.
Electrocasnice din clasa energetica A sau superioara: Frigidere, congelatoare, becuri, masini de spalat, uscatoare, toate cu consum redus sunt indispensabile intr-o casa pasiva.

Cum sa contruiesti o Casa Pasiva:

Niciodata sa nu cheltuiesti bani cu incalzirea casei.. e un concept foarte atractiv. Ca sa atingem acest nivel de performanta foarte inalt va asteptati sa creasca substantial costurile constructiei, nu? Ei bine, costurile nu sunt exagerate atat timp cat arhitectura si orientarea casei sunt facute cu o PLANIFICARE RIGUROASA! Niste chestiuni generale referitoare la arhitectura:

- se ia in considerare o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica
- ferestre mari catre sud; nici o fereastra catre nord
- cat mai putine usi exterioare
- o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare)
- se ia in considerare constructia unui singur corp de cladire
- se ia in considerare construirea unui duplex cu doua sau mai multe apartamente intr-o singura cladire.

* * * *

Arhitectura CASELOR PASIVE poate sa difere dar principiul ramane acelasi. Principiul din spatele CASELOR PASIVE se bazeaza pe un concept - acela de a reduce investitia printr-o proiectare energetic-eficienta a casei. Prin cresterea considerabila a eficientei energetice a unei cladiri, sistemele de ventilatie/incalzire/aer-conditionat pot fi substantial simplificate pana la atingerea unui nivel de super-eficienta.

Ganditi-va la urmatorul exemplu: trebuie sa contruiti o casa intr-o zona de clima rece. Necesarul caloric pentru a incalzi casa in anotimpul rece este cel mai mare. Daca necesarul caloric este redus prin izolatii, recuperarea caldurii, super-ferestre (prin ferestre se pierde 40% din caldura), sisteme solare pasive si alte metode, sistemul de incalzire poate fi simplificat pas cu pas. Dar cel mai semnificativ prag aprare cand necesarul caloric atinge un maxim de 10 W/mp.
Cand maximul necesarului caloric este mai mic de 10 W/mp, indiferent de clima si anotimp, sistemul de ventilatie poate fi folosit si pentru incalzirea spatiului, astfel, eliminandu-se necesitatea unui sistem separat de incalzire.

Principala functie a unui sistem de ventilatie este de a mentine o calitate excelenta pentru aerului din interior. Daca necesarul caloric maxim este mai mic de 10 W/mp, sistemul de ventilatie poate distribui si toata caldura necesara in cladire. De aceea, definitia pentru CASE PASIVE este ca maximul necesarului caloric trebuie proiectat sub nivelul de10 W/mp. In zonele cu clima mai calda, aceasta valoare poate fi atinsa foarte usor, dar in zonele cu clima rece, se impune o planificare riguroasa!!

Cresterea eficientei energetice sub acest prag de 10 W/mp nu aduce nici un beneficiu in plus. Costurile de constructie cresc in mod dramatic daca ne propunem sa construim o casa cu consum de energie ZERO, in locul unei CASE PASIVE. La fel, o casa cu consum de energie ZERO nu ar aduce beneficii nici pentru mediul inconjurator, fata de o CASA PASIVA. CASELE PASIVE au un necesar caloric foarte redus pentru a mentine confortul interior in anotimpul rece. Necesarul de caldura este atat de mic incat impactul asupra mediului este neglijabil chiar daca se folosesc combustibili fosili (ulei, gaz, carbuni) ca si surse de energie.
 .
casa

Articol preluat de pe: www.casepasive.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu