joi, 29 iulie 2010

Prima Casa Pasiva din Romania

Prima casa pasiva din Romania va ocupa o suprafata de 160 mp, pe sistem P+1 si va fi ridicata in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti. Spre deosebire de casele conventionale, casa pasiva dispune de economii de energie considerabile, cu pana la 90% mai putin. Xella Ro, producator al blocurilor de zidarie Ytong, si-a anuntat recent parteneriatul cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) , alaturandu-se acestuia in initiativa de a construi in premiera in Romania prima casa pasiva certificata. Prin urmare, prima casa pasiva din Romania va ocupa o suprafata de 160 mp, pe sistem P+1 si va fi ridicata in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti. Pana la sfarsitul acestui an se intentioneaza finalizarea sa.
Apeland la surse de energie clasice si regenerabile, consumul casei pasive este minim, putin peste consumul unui bec, tin sa precizeze oficialii companiei. “Consumul unei case construite dupa conceptele arhitecturale obisnuite ajunge la valori cuprinse intre 200-240 kwh/m2/an. Noile cerinte generale de performanta energetica a cladirilor de Clasa A incearca un consum general sub 70 kwh/m2/an. In aceste conditii, casa pasiva ajunge la un consum general sub 15 kwh/m2/an pentru incalzirea ambientala” .Prima Casa Pasiva din Romania
Spre deosebire de casele conventionale, casa pasiva dispune de economii de energie considerabile, cu pana la 90% mai putin. Climatul interior al casei pasiva va fi asigurat de un sistem „verde”, costurile sale vor fi scazute, iar difuzia la vapori se doreste una eficienta. Impactul pe care casa pasiva il va avea asupra mediului va fi unul minim.
“Specialistii implicati in realizarea acestui proiect vor demonstra ca parametrii tehnici ai blocurilor YTONG vor contribui la limitarea consumului de energie pentru incalzire/racire sub valoarea de 15 kWh/m2/an, pentru respectarea criteriilor conceptului de Casa Pasiva”, a declarat Reprezentantul ISPE - coordonatorul proiectului "Case Pasive adecvate conditiilor climatice din Romania".
Certificarea casei pasive va fi efectuata de “Passivhaus Institute” – Germania, institutul fondator al acestui concept.
Desi in Romania proiectul este pus in aplicare pentru prima oara, in alte state din Europa constructia caselor pasive a capatat o deosebita amploare. In Germania de exemplu, exista pana in momentul actual peste 8000 de case pasive, iar in Austria s-au construit peste 1500 de astfel de cladiri. In incinta Casei Pasive Politehnica Bucuresti vor avea loc seminarii si conferinte si va putea fi vizitata de doritori.

Articol preluat de pe  www.garbo.ro 
Publicat pe 7 Iulie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu